Sarronets de pastor

Herba d’orenetes
abril 17, 2019
Herba de Sant Llorenç
abril 17, 2019

(capsella bursa pastori)

Família: CRUCIFERAE (BRASSICACEAE)

Nom Comú Català: Sarronets de pastor. Taleca o bossa de pastor

Nom Comú Castellà: Bolsa de pastor.

Distribució per províncies: Alacant. Barcelona. Castelló. Girona. Illes Balears. Lleida. Tarragona. València.

Distribució per illes:Dragonera. Formentera. Mallorca. Menorca.

Distribució general (Fitogeografia):Mediterrània

Època de floració: Gener. Febrer. Març. Abril. Maig. Juny. Juliol. Agost. Setembre. Octubre. Novembre. Desembre

Formes vitals:Hemicriptòfit. Teròfit.

Hàbitat: Camps i camins.

Usos i propietats:  Medicinal. Tòxica.

Característiques:Els sarronets de pastor, bosses de pastor, fas de formiga o anomenada també misèria, és una planta típica del continent europeu que podem trobar fàcilment al principat, de la família de les brassicàcies. Etimològicament prové de Capsella i bursa-pastoris per la forma recorda als sarrons que duen o duien els pastors.

És una petita planta, d’uns 30 cm d’alçada ocasionalment fins als 70, amb tijaherbàcia, monopòdica, anual (d’estiu i/o d’hivern) o biennal. L’arrel és axonomorfaradical. Té la seqüència poncella-flor-fruit sobre la mateixa planta: La poncella es troba a la part més aèria, la flor al mig i el fruit a la part més baixa.

Les fulles són simples de pilositat pubescent, textura herbàcia, sèssils, lanceolado-hastades (amb la base semblant a una fletxa) o auriculades (amb apèndix en forma d’orella) a la base, amb una mida de 3,5 cm per 0,7 cm. Presenta un àpex rom o agut, fins a 15 cm de llarg. Les fulles es troben alternades amb limbe de forma racimada, divisió del marge entera i nervadura pennada. Les fulles inferiors de rosetasón polimorfes (amb diferents formes) peciolades o bé quasi sèssils, enteres, lobades o pinnatipartides, oblanceolades, el·líptiques o oblongues en contorn general, de 2 a 15 cm de llarg i 0,5 a 2,6 cm d’ample, marge llis o aserrat, base atenuada i nervadura poc aparent.

La inflorescència és de tipus raïm corimbiforme. El periant és diferenciat: té flors hermafrodites que floreixen normalment de març a novembre però que en determinades zones del planeta, poden arribar a florir durant tot l’any, formant una petita flor d’un color blanquinós d’uns 2,3 a 4 cm de diàmetre. Els estams són didímers, formats per quatre estams llargs i dos de curts. Conté 4 pètals de 2-3 mm de llargada i de color blanc.

La corol·la és flors dialipètales, té 4 sèpals d’un color grogós en forma de creu (d’aquí el nom de crucíferes) i el calze és gamosèpal. El gineceu és pluricarpel·lar amb dos carpels (bicarpel·lar), i amb un ovari súper.

El fruit és una càpsula en forma de silícula, fruit tan llarg com ample, angustisepte, amb aparença de cor invertit, cordiforme, format per dues valves, cadascuna d’elles polisperma.

font https://ca.wikipedia.org/wiki/Sarronets_de_pastor