Falzia vera

Corb
març 1, 2019
Falguera d’avellanosa
març 5, 2019

(Adiantum capillus-veneris )

Familia: Polypodiaceae

Nom popular: capil·lera, falzia vera, falguerola, adiant, fauzia, falsija, folguerola

Descripció:

Falguera molt característica que té els pecíols i els raquis molt prims de color negre. Generalment fa entre 20 i 50 cm d’alçada. Les fulles són primes, estan molt dividides i les pínnules tenen forma de ventall amb molts nervis i amb el marge lobulat. Són de color verd grogós.
Els esporangis estan situats a la part superior amb el marge doblegat. Els sorus són linears.

Hàbitat:

Herba perenne (hemicriptòfit) de roques, coves i pous, més o menys ombrívols i que són humitejats per aigua que precipita carbonat càlcic. Adiantion, on sovint és dominant.
Fa espores d’abril a octubre.

Morfologia general:

És una falguera gràcil de 10 a 40 cm d’alçada. Té un rizoma curt i reptant, amb abundants esquames estretes i marrons. Fa una roseta basal de frondes.

Morfologia vegetativa:

Les frondes, de 10-60 cm, són 2 o 3 cops pinnades, i d’ovades a ovato-lanceolades. El pecíol, fins de 25 cm de longitud, és negre, lluent, fi i té esquames basals. La làmina és verd brillant i de textura prima, delicada i glabra. El raquis, igual que el pecíol, és negre i lluent.
Les pínnules, de (0,5)1-3 cm d’amplada, són flabel·lades, cuneades i obtusament palmatífides.

Morfologia floral:

Els esporangis es disposen en dos línies paral·leles a la vora frontal de les pínnules. Estan protegits a la part interna d’un pseudoindusi membranós, que correspon al marge revolut de la làmina. És més o menys oblong i delimita sorus linears. És isospòrica i fa espores tetraèdriques.