(cistus ladanifer)
Família: CISTACEAE
Nom Comú Català: Estepa ladanífera.
Nom Comú Castellà: Estepa, Jara, Jara común, Jara de las cinco llagas, Jara negra, Jara pegajosa
Distribució per províncies: .
Distribució per illes:
Distribució general (Fitogeografia):Mediterrània W
Època de floració: Abril ,Maig, Juny
Formes vitals: Nanofaneròfit.
Hàbitat: Brolles àrides
Usos i propietats: Tota la planta està impregnada d’una substància enganxosa i olorosa de la qual se n’extreu el làdan, una mena de resina emprada en medicina popular com a calmant i també en perfumeria.
Característiques: És una espècie de planta amb flors de la família de les cistàcies. És nativa de la zona occidental de la regió mediterrània i s’estén a les brolles àrides des del sud de França fins a Portugal així com al nord-oest d’Àfrica; és força abundant a les parts silíciques del sud de la península ibèrica, si bé es pot considerar força rara al conjunt dels Països Catalans.
És un arbust que pot arribar fins a 1-2.5 m d’alçada. Les fulles, com les de la resta d’estepes, són perennes, sèssils o amb el pecíol molt curt, soldades a la base, lanceolades, amb el marge una mica revolut, de 3 a 10 cm de longitud i 1-2 cm d’amplada, amb l’anvers glabre de color verd fosc i el revers més pàlid, recobert amb pèls i amb un nervi central conspicu. Les flors són molt grans i vistoses, solitàries i terminals, amb un diàmetre entre 5-10 cm. Tenen 5 pètals blancs amb l’ungla de color porpra. Els pètals embolcallen els pistils i els estams, de color groc.